De kenmerken van een Tiny House

Ook al is er niet één standaard uitleg voor een Tiny House, toch zijn er een aantal kenmerken die een Tiny House goed omschrijven.

Volwaardige woning

Een belangrijk kenmerk is dat het een volwaardige woning is, ínclusief badkamer. De grootte kan variëren tussen de 15 – 50 m2 (grotere exemplaren worden meestal ‘small house’ genoemd). Uiteraard wordt er slim gebruik gemaakt van de ruimte en zijn er inmiddels vele innovatie oplossingen voor klein wonen.

(Deels) Off-grid

Doordat in Nederland de Tiny Houses nog niet overal op riool, gas, water en elektriciteit aangesloten kunnen worden, zijn de bewoners soms genoodzaakt om hun Tiny House off the grid te maken (dit betekent dat ze op geen enkel riool-, gas-, water- of energienetwerk zijn aangesloten). Zonnepanelen kunnen hiervoor een gedeeltelijke oplossing zijn.

Dit lijkt misschien een nadeel, maar voor veel Tiny House bewoners is het juist hun bedoeling om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Eén van de filosofische gedachtes van het leven in een Tiny House is namelijk het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Op de website van Strohplatz kan je een cursus volgen waar je alles leert over off-grid leven.

Tiny House op wielen of vast

Veel mensen zullen zeggen dat een Tiny House op wielen (THOW) gebouwd moet zijn, maar dit is niet waar. Er zijn ook ‘vaste’ Tiny Houses. Het voordeel van een THOW is dat deze goed verplaatsbaar is en dus goed past bij het principe ‘leven in vrijheid’.

Het voordeel van een vaste Tiny House is dat je geen beperkingen hebt in gewicht en grootte. Dit is bij een THOW wel het geval. Hier een link naar de startersgids waarin o.a. alle exacte afmetingen en overige regelgeving staan die gelden voor een Tiny House.   

Tiny House filosofie

Naast de uiterlijke kenmerken van een Tiny House, draait het bij de Tiny House bewoners vaak ook om de filosofie. Deze is gericht op het creëren van een duurzame woonvorm waarbij de ecologische voetafdruk aanzienlijk wordt verkleind

Tiny House Store is niet zomaar een winkel

Tiny House Store is een verzamelplek van alle kwalitatief goede en belangrijke producten die van meerwaarde zijn voor de Tiny House community.

Dit betekent dat de Tiny House Store gebaseerd is op samenwerkingsverbanden met bedrijven die óf al actief zijn in Tiny House-land (met zeer positieve resultaten) óf die van grote meerwaarde zijn voor de community. De producten op deze site worden aangeboden via affiliate-links of via drop-shipping. Op die manier is het mogelijk alle beste Tiny House producten te verzamelen op één website.

Doelstelling

Het doel van de Tiny House Store is om zowel de nieuwkomers in de community als de mensen die er al een tijdje mee bezig zijn te ondersteunen in hun zoektocht naar de juiste materialen en producten die passen binnen de filosofie van een Tiny Leven.

Persoonlijke Gegevens

Je kan de Tiny House Store vinden op de Festivalmarkt in
FT 04

Samenwerking

De leveranciers waarmee wordt samengewerkt zijn zorgvuldig gekozen. Zo dienen de bedrijven zoveel als mogelijk aan de volgende voorwaarden te voldoen:

Milieuvriendelijk

Hun visie is zo veel mogelijk gericht op een beter milieu

Ecologisch/duurzaam

De producten zijn ecologisch en/of zeer duurzaam

Goede dienstverlening

Er is sprake van een goede klantenservice

Hoge kwaliteit

De kwaliteit is reeds bewezen bij de Tiny House community